Kun istuin siinä pikkubussissa viiden muun kanssa, yhden korealaisnaisen, naimisissa Saksassa, kahden hollantilaisen ja kahden saksalaisen kanssa, menossa Malakkaan, muistelin sitä Alexander McCall Smithin yhtä kirjaa, jossa Domenicakin retkeili Malakassa etsien piraatteja, mutta löysi CD-piraatit.
Minä en löytänyt edes niitä, mutta paljon mielenkiintoista tuli nähtyä ja kuultua. Ennen kaikkea Malakan kuuluisaa historiaa intialaissyntyisen Stephenin kertomana.
Historiaa ja kohtaloa ovat olleet hämmentämässä portugalilaiset, hollantilaiset, kiinalaiset, japanilaiset, britit ja malaijit itse ovat yrittäneet pysyä kaupunkinsa helmassa tiukasti kiinni.
Se on koko Malesian historian tärkein kaupunki.
Malakan kautta kulki koko Euroopan (Intian) ja Kiinan välinen meriliikenne ja sen strategisesta sijainnista johtuen siitä käytiin jatkuvasti taisteluja. Kun Singapur rupesi osoittamaan kasvun merkkejä, Malakan merkitys pieneni 1920 -luvulta lähtien. Singapur erosi lopullisesti (virallisesti) Malesiasta vasta 1965.
Ne Malakan kuuluisat merirosvot ovat olleet täyttä totta, sillä sieltä on lähtenyt aarre- ja kauppalaivoja jatkuvasti eri suuntiin, riippuen siitä mihin suuntaan sattui monsunituuli juuri puhaltamaan. Monsunilla olikin vuodenaikojen mukaan sovitut ajat puhaltaa ja sitä kauppamiehet käyttivät hyväkseen.
Muuten, niitä merirosvoja on yhä, ei tosin niin ahkeria kuin Somalin rannikolla, kertoi Stephen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti