sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Juhlistä juhliin

Dipavali
Eilen oli intialaisen dipavalin, meikäläiseen jouluun verrattavan viisipäiväisen valonjuhlan ensimmäinen päivä ja kohokohta. Kävin Helenin kanssa hindutemppelissä iltapäivällä, mutta kohokohta illalla, Little Intian valot ja hulina, jäivät kokematta, sillä illalla meillä oli muuta jännittävää.
Mutta ensin dipavalista:

Dipavali on saanut alkunsa siitä, kun Rama-jumala voitti taistelussa Ravana-paholaisen, joka sorti onnellista Intian kansaa, jonka jälkeen Rama palasi 14 vuoden exilistä kotikaupunkiinsa Ayodhyaan (käyty on). Siellä hänet otettiin juhlallisesti vastaan tuhansien öljylamppujen valaistessa hänen tietään ja kaupunkia..
Dipavalin ensimmäisenä yönä Lakshmi, terveyden ja onnen jumalatar kulkee kodeissa, josta johtuen talot   maalataan ulkoa ,kodit siivotaan perusteellisesti ja koristellaan kukin ja paperihelyin ja alttareilla odottavat lamput ja uhrilahjoja Lakshmin vierailua.
Liikeasiat on pantu syrjään, vanhat tilit on saatu päätökseen ja uudet alkavat Dipavalista. On perheen ja ystävyyden aika. Toisille mahdollisesti aiheutetut mielipahat ja pahat teot pyydetään anteleksi, vihollisuudet unohdetaan, ilotulitukset räiskyvät, lapset kulkevat taskut makeisia pullollaan ja suut tahmeina.
Tämä vuosi on sattunut jonkun jumalan syntymäpäivän kohdalle,en ole vielä saanut selville, minkä jumalan ja siksi juhla juhlitaan vegetarismin merkeissä...Kaikki ruoka on vegetaarista näinä päivinä.


Juhlan kunniaksi jumalat on koristeltu ja kukitettu
Siunauksia saamassa temppelin papeilta
   Temppelin rappusilla istuskelee juhlakansaa  

 9 emperor deities festival
Elikkä taolaisuuden yhdeksän jumaluuden juhlat, joihin Helen ja Goh taolaisina minut kutsuivat.
Se oli yksi noista maagisista juhlista, joita tuskin ainakaan Suomessa koskaan pääsee kokemaan. Sain kokea
shamaanien hurmostilaa, jossa paikkakunnan pyhät henget siirtyivät shamaanien ruumiseen ja kohtelivat niitä mielensä mukaan.

Ensin oli ohjelmassa kuitenkin vegetaarista herkuttelua                                

juhlien kaunottaren poseeratessa vierellä


Paikkojen katselmusta


Sisäkuva


Kiinasta tilattua klassillista tarinankerrontaaTranssitilassa


Kun yhteisön pyhät henget olivat saapuneet  - tuskallisen näköisen prosessin jälkeen - shamaaneihin ja nämä olivat tehnnet asiaankuuluvat rituaalit kuten mm. tulisen hiilen päälle astumisen, lähdettiin joukolla merenrantaan valoin, lipuin ja fanfaarein ottamaan vastaan mereltä tulevia 9 jumalolentoa, jotka muuten asuvat tähdissä, Otavassa ja Pohjantähdessä ja tulevat näiksi yhdeksäksi päiväksi maan pinnalle.


Nämä jumalolennot ovat äiti ja hänen kahdeksan poikaansa, joiden kerrotaan  kansan suussa olleen Ming-dynastian aikaisia merirosvoja jotka yrittivät kaapata vallan Qing-dynastialta. Toinen tarina kertoo heidän olleen ns. robin hoodeja, varastivat rikkailta ja jakoivat köyhille, jonka takia heidät korotettiin jumalten asemaan. Wikipedian mukaan tämä tarina on halventavaa nykyisten taoismin oppien mukaan, sillä heitä pidetään korkea-arvoisina elämää ja kuolemaa järjestelevinä tähtien jumalina.

 Tässä odotellaan vieraita mereltä
Ensin tulevat pojat yksitellen vastassa olleiden shamaanien hahmoon siirtyneinä

Kun kaikki pojat ovat saapuneet, odotellaan äitiä joka piiloutuu heti häntä odottavaan kantotuoliin ja jota kukaan ei saa nähdä


Pojat ja äiti kiikutetaan kiireesti temppelin yläkerroksiin, jonne heitä saa seurata vain valkoisiin asusteisiin pukeutuneet vegetaristit.

Tämän iltainen seremonia loppuu kynttilöiden sytyttämiseen, leijonatanssiin, suitsukkeihin ja rukouksiin.
Tiistaina lisää, kuuleman mukaan jännittäviä tapahtumia

Ei kommentteja: